Gazeta Kłobucka we współpracy z Ośrodkiem Sportu i Rekreacji w Kłobucku oraz z innymi partnerami zaprasza na FESTIWAL SMAKÓW nad Zalew "Zakrzew" w Kłobucku.
26.05.2012. Festiwal KŁOBUCKIE SMAKI
ostatnia aktualizacja 23.05.2012 środa 12:25
Program imprezy:
10:00 - przejazd ulicami miasta platformy z tancerzami
15:00 - rozpoczęcie imprezy nad zalewem "Zakrzew" w Kłobucku
15:00-18:00 - dziecięca wioska a w niej: programy interaktywne, malowanie twarzy, kolorowe warkoczyki, szkółka chodzenia na szczudłach
15:15 - ogłoszenie konkursu na najlepszy, kulinarny produkt regionalny: "Złoty Produkt Stowarzyszenia LGD Zielony Wierzchołek Śląska"
15:30-18:00 - Wielkie gotowanie z Janem Kuroniem (pokazy kulinarne, degustacje potraw przyrządzonych przez znanego kucharza)
16:00-18:00 - kulinarna wioska, a w niech degustacja dla wszystkich:
- potrawy konkursowe,
- swojskie żarełko, czyli 1000 pajd chleba kłobuckiego ze smalcem i kwaszonym ogórkiem,
- 1000 porcji kłobuckiego żuru w wielkim kotle na ogniu przyrządzonego,
- krzepickie sery i masełko na chlebku,
- pierogi z grzybami według starej receptury ulepione,
- na osłodę kłobuckie bułki i rogale drożdżowe w tradycji wypiekane.
18:00 - rozstrzygnięcie konkursu "Złoty Produkt Stowarzyszenia LGD Zielony Wierzchołek Śląska"
18:30 - koncert zespołu DRAKE SEA FOLK GROUP
20:00 - rozstrzygnięcie Wielkiej Urodzinowej Loterii na Urodziny Gazety Kłobuckiej (do wygrania: 2-osobowe wczasy zagraniczne, kosiarka ogrodowa, sprzęt AGD, meble biurowe)
20:30 - koncert zespołu HABAKUK
Imprezy towarzyszące:
- degustacje lokalnych potraw na stoiskach regionalnych: miody z pasieki, kłobuckie rogaliki, wręczyckie pierogi z suszonymi grzybami, słynny chleb kłobucki z krzepickim masłem (oba produkty wpisane na listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi),
- wystawa rękodzieła ludowego: wyroby z wikliny, rzeźby, koronki i hafty,
- wystawa lokalnych produktów: pieczywa i serów,
- atrakcje dla dzieci: wesołe miasteczko, dmuchańce, łakocie.