W listopadzie Zamek Kliczków zaprasza na druga edycję Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet”.
18-19.11.2012. Festiwalu Kulinarny Dolnego Śląska „Ale Pasztet”
ostatnia aktualizacja 16.11.2012 piątek 11:31
Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski co od samego początku nadało imprezie dużego splendoru. Festiwal uświetnią pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.
Celem przedsięwzięcia jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej a szczególnie młodzieży.
Podstawą prac konkursowych będą produkty i surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runa leśnego. Festiwal przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłoni również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Dla publiczności przygotowano mnóstwo atrakcji, m.in.: pokazy mistrzów kuchni, warsztaty kulinarne, konferencje prasowe czy poczęstunek potrawami konkursowymi.
Uczestnikami festiwalu będą:
- zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
- uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
- lokalni mieszkańcy i branża gastronomiczna zainteresowana konkursem – bez ograniczeń ilościowych.
Program imprezy
18.11.2012 r. (niedziela)
10:00–11:00 – Przygotowanie i prezentacja potraw oraz dań zgłoszonych w konkursie dla amatorów (Sala Teatralna);
11:00–13:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów. Prezentacja dań (Sala Teatralna);
11:00–15:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Myśliwych-dania jednogarnkowe (Mały Dziedziniec);
11:00–16:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Profesjonalistów (Sala Dworska);
12:00–12:30 – Pokaz sushi w wykonaniu zespołu z Hotelu Tumski Wrocław (Hol Zamkowy);
12:30–13:30 – Warsztaty kulinarne: Tradycyjna kuchnia Borów Dolnośląskich w nowej aranżacji w wykonaniu trenerów reprezentacji polski żołnierzy;
13:30–16:00 – Prezentacja połączona z degustacją potraw oraz dań zgłoszonych w konkursie dla amatorów, myśliwych oraz w konkursie dla profesjonalistów (Sala Dworska);
15:00–16:00 – Konkursy kulinarne z atrakcyjnymi nagrodami (Sala Dworska);
18:00–20:00 – Oficjalna gala połączona z nagrodzeniem uczestników trzech konkursów (Sala Dworska);
19.11.2012 r. (poniedziałek)
11:00–15:30 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla szkół o profilu gastronomicznym (Sala Dworska);
12:00–12:30 – Pokaz sushi w wykonaniu zespołu z Hotelu Tumski Wrocław (Hol Zamkowy);
12:30–13:30 – Warsztaty kulinarne. Tradycyjna kuchnia Borów Dolnośląskich w nowej aranżacji w wykonaniu trenerów reprezentacji polski żołnierzy;
14:30–15:00 – Prezentacja połączona z degustacją potraw oraz dań przygotowanychw konkursie dla szkół (Sala Dworska);
15:00–16:00 – Konkursy kulinarne z atrakcyjnymi nagrodami (Sala Dworska);
16:00–17:00 – Oficjalne nagrodzenie uczestników konkursu (Sala Dworska);
Przez wszystkie dni będzie możliwość zapoznania się z ofertą sponsorów, patronów imprezy oraz wystawców.
Powiązane artykuły
- Miejsce festiwalu - Zamek Kliczków