W listopadzie Zamek Kliczków zaprasza na druga edycję Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska „Ale Pasztet”.

18-19.11.2012. Festiwalu Kulinarny Dolnego Śląska „Ale Pasztet”

ostatnia aktualizacja 16.11.2012 piątek 11:31

Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski co od samego początku nadało imprezie dużego splendoru. Festiwal uświetnią pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.

Celem przedsięwzięcia jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej a szczególnie młodzieży.

Podstawą prac konkursowych będą produkty i surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runa leśnego. Festiwal przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłoni również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.

Dla publiczności przygotowano mnóstwo atrakcji, m.in.: pokazy mistrzów kuchni, warsztaty kulinarne, konferencje prasowe czy poczęstunek potrawami konkursowymi.

Uczestnikami festiwalu będą:

  • zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
  • uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
  • lokalni mieszkańcy i branża gastronomiczna zainteresowana konkursem – bez ograniczeń ilościowych.

Program imprezy

18.11.2012 r. (niedziela)

10:00–11:00 – Przygotowanie i prezentacja potraw oraz dań zgłoszonych w konkursie dla amatorów (Sala Teatralna);

11:00–13:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Amatorów. Prezentacja dań (Sala Teatralna);

11:00–15:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Myśliwych-dania jednogarnkowe (Mały Dziedziniec);

11:00–16:00 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla Profesjonalistów (Sala Dworska);

12:00–12:30 – Pokaz sushi w wykonaniu zespołu z Hotelu Tumski Wrocław (Hol Zamkowy);

12:30–13:30 – Warsztaty kulinarne: Tradycyjna kuchnia Borów Dolnośląskich w nowej aranżacji w wykonaniu trenerów reprezentacji polski żołnierzy;

13:30–16:00 – Prezentacja połączona z degustacją potraw oraz dań zgłoszonych w konkursie dla amatorów, myśliwych oraz w konkursie dla profesjonalistów (Sala Dworska);

15:00–16:00 – Konkursy kulinarne z atrakcyjnymi nagrodami (Sala Dworska);

18:00–20:00 – Oficjalna gala połączona z nagrodzeniem uczestników trzech konkursów (Sala Dworska);

19.11.2012 r. (poniedziałek)

11:00–15:30 – Oficjalne rozpoczęcie konkursu dla szkół o profilu gastronomicznym (Sala Dworska);

12:00–12:30 – Pokaz sushi w wykonaniu zespołu z Hotelu Tumski Wrocław (Hol Zamkowy);

12:30–13:30 – Warsztaty kulinarne. Tradycyjna kuchnia Borów Dolnośląskich w nowej aranżacji w wykonaniu trenerów reprezentacji polski żołnierzy;

14:30–15:00 – Prezentacja połączona z degustacją potraw oraz dań przygotowanychw konkursie dla szkół (Sala Dworska);

15:00–16:00 – Konkursy kulinarne z atrakcyjnymi nagrodami (Sala Dworska);

16:00–17:00 – Oficjalne nagrodzenie uczestników konkursu (Sala Dworska);

Przez wszystkie dni będzie możliwość zapoznania się z ofertą sponsorów, patronów imprezy oraz wystawców.

Powiązane artykuły