Uroczyste otwarcie II edycji Festiwalu Chlebów Świata. Gościem honorowym będzie wicepremier Janusz Piechociński.

13-15.03.2015. Festiwal Chlebów Świata

ostatnia aktualizacja 13.03.2015 piątek 10:04

Materiały organizatora 

Nowością festiwalu chlebów świata są laboratoria piekarnicze, które będą realizowane w salach lekcyjnych.

Odwiedzając te „laboratoria piekarnicze” można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowania pieczywa przez rzymian i palestyńczyków, abilność piekarzy z armenii, azerbejdżanu, chin, libanu, indonezji, syrii, i innych atrakcji.

Nie zabraknie też wypieku starodawnego razowego pieczywa z piekarni domowej oraz ekspertów z muzeum rolnictwa w ciechanowcu a także muzeum piekarnictwa mariana pozorka.

W salach lekcyjnych zamienionych na laboratoria piekarnicze, będzie można poznać sposoby przygotowania: lawasz, pity, rogali świętomarcińskich z poznania, bio pieczywa, ziaren i starodawnych mąk, chlebów z armenii, australii i oceanii, chin, bułgarii, francji, indonezji, palestyny, serbii, włoch i innych stron świata.

Produkty jarmarku chlebów świata i dodatków:

chleb litewski, sękacz, cebularz, pieczywa bezglutenowe, chleb życia, chleb bez mąki, mrowisko, ciasta, sery krowie, kozie, owcze, sery dojrzewające, miody, pierzga, pyłek kwiatowy, przyprawy, zioła, bakalie, ekologiczne wędliny, powidła z buraków cukrowych z mazowsza.

 

Otwarcie rozpocznie się o godz. 14:15.

 

Godziny otwarcia:

  • piątek –13 marca: 10:00 do 18:00.

W tym dniu szczególnie zapraszamy szkoły oraz dziennikarzy.

Dla dzieci i młodzieży zostały przygotowane prelekcje / pokazy związane z piekarnictwem.

  • sobota –14 marca: 10:00 do 18:00
  • niedziela – 15 marca: 10:00 do 16:00.

Dojazd:

metro: Dworzec Wileński

z Placu Bankowego: tramwaje: 18, 20, 23, 26; autobusy:160, 190, 226,460,512,527,718,738.

 

Rezerwacje należy przesyłać drogą elektroniczną e-mail: biura@festiwale.co.

Informacja telefoniczna: tel. 22 297 57 80 lub 22 29 76 626.

festiwalchlebow.pl, facebook.com/festiwalchlebow

Powiązane artykuły