W dniach 4-5 listopada 2015 r. w Łódzkim Domu Kultury odbędzie się konferencja pt. „Kultura i turystyka - wokół wspólnego stołu”. IX edycja cyklu konferencji turystycznych organizowanych przez Regionalną Organizację Turystyczną Województwa Łódzkiego będzie dotyczyła polskiego dziedzictwa kulinarnego oraz coraz bardziej popularnej turystki kulinarnej. Będzie to największa tegoroczna konferencja dotycząca tej tematyki w Polsce.

04-05.11.2015. Konferencja pt. „Kultura i turystyka - wokół wspólnego stołu” w Łodzi

ostatnia aktualizacja 15.07.2015 środa 12:07

materiały organizatora 

Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego we współpracy z Instytutem Miast i Turyzmu Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego, a także przy wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki już po raz dziewiąty organizuje ogólnopolską konferencję turystyczną. Tegoroczna edycja dotyczyć będzie przede wszystkim turystyki kulinarnej, czyli coraz popularniejszego trendu, jaki można zaobserwować w światowej turystyce. Jedzenie przestało być już bowiem jedynie dodatkiem do podróży i zwiedzania. Coraz częściej to właśnie odkrywanie nieznanych smaków i regionalnych potraw staje się celem samym w sobie, ponieważ trudno jest się oprzeć niebanalnym smakom regionalnych dań i wspaniałej atmosferze, która panuje podczas wspólnych posiłków.

Podczas konferencji, usługi gastronomiczne oferowane turystom będą rozpatrywane z dwóch punktów widzenia. Z jednej strony, jako symbol danej lokalności, który zapewnia turystom nowe, kulinarne doświadczenia, a z drugiej jako szansa aktywizacji gospodarczej całego regionu i kreowanie nowych miejsc pracy dla mieszkańców.

Tematem przewodnim konferencji „Kultura i turystyka - wokół wspólnego stołu” będzie szeroko rozumiana turystyka kulinarna. W pierwszej części prelegenci zajmą się historią i tradycjami polskiej kuchni, a następnie przejdą do omawiania bieżących problemów związanych z gastronomią w turystyce. Uczestnicy skupią się na jakości oferowanych posiłków, szansach rozwoju i kreowaniu produktu turystycznego na bazie dziedzictwa kulinarnego. W następnej części omówią kierunki rozwoju turystyki kulinarnej, w tym m.in. enoturystykę i biroturystykę, a także poruszą problem Foddies, czyli nowoczesnych turystów kulturowych.

Konferencja organizowana przez Regionalną Organizację Turystyczną Województwa Łódzkiego odbędzie się w dniach 4-5 listopada 2015 roku w Łódzkim Domu Kultury przy ulicy Traugatta 18 w Łodzi. Aby wziąć udział w konferencji należy zarejestrować się na stronie www.konferencja2015.rotwl.pl

Powiązane artykuły