Festiwal kulinarny Europa na Widelcu po raz pierwszy zagościł na wrocławskim Rynku w 2009 roku. Od tego momentu w czerwcu każdego roku, podczas Europy na Widelcu, kuchnia dolnośląska staje się dla nas elementem większej całości. Regionalne produkty układamy na stołach obok dań chociażby z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Francji, czy Niemiec.

29.05-02.06.2019. Europa na widelcu - Festiwal kulinarny we Wrocławiu

ostatnia aktualizacja 24.05.2019 piątek 10:46

 

Każdego roku na festiwal składa się kilka podstawowych wydarzeń, takich jak: jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarne ambasadora festiwalu – Roberta Makłowicza.

Z myślą o każdej kolejnej edycji układamy nowy program festiwalu, który wzbogacamy o wydarzenia towarzyszące oraz menu Europy na Widelcu. Menu festiwalu jest zapowiedzią tego, co zjemy podczas kulminacyjnego punktu programu, którym jest jednodniowa biesiada na Rynku.

Biesiada europejska jest naszym pomysłem na uczczenie rocznicy tzw. wyborów czerwcowych. Dokładnie 4 czerwca 1989 roku, w wyniku negocjacji Okrągłego Stołu, odbyły się pierwsze po II wojnie światowej częściowo wolne wybory. To głosowanie umożliwiło nam również późniejsze wejście do Unii Europejskiej, dlatego podczas biesiady łączymy smaki Wrocławia, europy, regionów i miast.

Oficjalnym organizatorem jest Biuro Promocji Miasta i Turystyki Wrocławia.

Źródło i program: www.dolnyslask.travel

Powiązane artykuły