W listopadowy weekend na zamku Kliczków odbędzie się festiwal kulinarny poświęcony regionalnej kuchni dolnego śląska.
11-13.11.2011. I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”
ostatnia aktualizacja 19.10.2011 środa 10:01
Festiwal jest kontynuacją organizowanego od 2008 roku konkursu na najlepszy Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich.
W roku bieżącym do organizacji przedsięwzięcia zaproszono Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Odbędą się trzy rodzaje konkursów: dla amatorów (czwarta edycja), uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych szefów kuchni.
Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski co od samego początku nadało imprezie dużego splendoru. Festiwal uświetnią pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników. To również możliwość zapoznania się z prezentacją naszych partnerów i organizatorów.
Celem przedsięwzięcia jest promocja regionu jakim są Bory Dolnośląskie wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej a szczególnie młodzieży.
Podstawą prac konkursowych będą produkty i surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runo leśne. Festiwal przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłoni również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Uczestnikami Festiwalu będą:
- uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
- zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,
- lokalni mieszkańcy i branża gastronomiczna zainteresowana konkursem – bez ograniczeń ilościowych.
Tegoroczny festiwal organizują: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zamek Kliczków oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Informacje na podstawie strony organizatora: www.kliczkow.com.pl
Powiązane artykuły
- Miejsce imprezy - Zamek Kliczków