W listopadowy weekend na zamku Kliczków odbędzie się festiwal kulinarny poświęcony regionalnej kuchni dolnego śląska.

11-13.11.2011. I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”

ostatnia aktualizacja 19.10.2011 środa 10:01

Festiwal jest kontynuacją organizowanego od 2008 roku konkursu na najlepszy Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich.

W roku bieżącym do organizacji przedsięwzięcia zaproszono Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Odbędą się trzy rodzaje konkursów: dla amatorów (czwarta edycja), uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych szefów kuchni.

Konkurs wpisany został do Kulinarnego Pucharu Polski co od samego początku nadało imprezie dużego splendoru. Festiwal uświetnią pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez szefów kuchni z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników. To również możliwość zapoznania się z prezentacją naszych partnerów i organizatorów.

Celem przedsięwzięcia jest promocja regionu jakim są Bory Dolnośląskie wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej a szczególnie młodzieży.

Podstawą prac konkursowych będą produkty i surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runo leśne. Festiwal przyczyni się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłoni również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.

Uczestnikami Festiwalu będą:

- uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,

- zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego,

- lokalni mieszkańcy i branża gastronomiczna zainteresowana konkursem – bez ograniczeń ilościowych.

Tegoroczny festiwal organizują: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Dolnośląska Organizacja Turystyczna, Zamek Kliczków oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

Informacje na podstawie strony organizatora: www.kliczkow.com.pl

Powiązane artykuły