Kulinaria na Szlaku Bursztynowym
Opis
Na podróżujących Szlakiem Bursztynowym na Ziemi Wieluńskiej czekają pyszne lokalne produkty kulinarne. Wśród nich znaleźć można kwaszone ogórki spod Wielunia, które podobnie jak szynka wieluńska z lagi, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.
W regionie działają liczne koła gospodyń wiejskich, a także gospodarstwa agroturystyczne, które przygotowują lokalne potrawy. By spróbować wieluńskich smaków wystarczy przyjechać na Europejskie Święto Bursztynu. Wówczas przy suto zastawionym stole wojowie Szlaku Bursztynowego posilają się przed walkami, a na stoiskach Słowianki serwują chleb ze smalcem i słodkie wypieki. Specjalnością jest także wędzona świeża ryba, która nabiera smaku w wędzarce. Nie brakuje również Bursztynówki, czyli nalewki wytwarzanej według tradycyjnej receptury na bursztynie.