Facebook
Konkurs fotograficzny

Szlak Wielkich Jezior Mazurskich

Zapraszamy do udziału w konkursie fotograficznym. Prześlij nam ciekawe zdjęcia atrakcyjnych miejsc w Polsce i wygrywaj cenne nagrody!


więcej...

Konkurs filmowy

Obejrzyj inspiracje do brania udziału w wydarzeniach atrakcyjnych dla turystów aktywnych. Przekaż swój film w innym ciekawym temacie. Każdy film będzie zgłoszony do konkursu. Autor filmu najlepszego w danym roku wygra tablet.

więcej...

Pobierz bezpłatnie
Ankieta

Zasmakuj w podróży

Aktywność kulinarna charakterystyczna jest dla wszystkich lubiących dobre jedzenie, poszukujących egzotycznej lub regionalnej kuchni oraz odwiedzających ciekawe i popularne obiekty gastronomiczne.

Opis

Aktywność kulinarna – miłośnicy dobrej i ciekawej kuchni.

Aktywność kulinarna przeznaczona jest dla wszystkich, którzy w swoich podróżach cenią sobie dobre jedzenie i trunek. A przecież są także tacy, dla których kulinaria są celem samym w sobie. Poznawanie kultury danego regionu bardzo często odbywa się właśnie przez charakterystyczne dla niego potrawy. Przecież bardzo dużo mówi nam o obszarze to co się w nim je. Dla gór charakterystyczne są sery i potrawy z mleka owiec wypasanych na halach, nad morzem skosztujemy wszystkich słonowodnych ryb, inne ryby podane nam będą na Mazurach, na wschodzie przez kuchnie przeplatają się wpływy ukraińskie, litewskie czy tatarskie. Swoje charakterystyczne menu ma Śląsk czy Małopolska. W takim razie poruszanie się po kraju kluczem kulinarnym może być fascynującą przygodą.

Tradycyjny twaróg znad Warty.

Tradycyjny twaróg znad Warty

Turyści preferujący omawianą aktywność mogą na map4u wyszukać ciekawe informacje przede wszystkim korzystając z kategorii Noclegi i gastronomia / Baza gastronomiczna:

  •  
    • Restauracje,
    • Pizzerie,
    • Kawiarnie,
    • Bary, fast foody,
    • Puby.

Ponadto podczas planowania podróży można poszukać ciekawych informacji urozmaicających wycieczkę w kategoriach: Zabytki i kultura, Przyroda i krajobrazy, Noclegi i gastronomia. Korzystając z tych informacji zaplanujemy naszą wycieczkę przez tereny atrakcyjne pod względem kulturowym i przyrodniczym, a także bez problemu znajdziemy miejsce na nocleg podczas wyprawy.

Koziegłowy. Karczma „Czardasz”

Karczma „Czardasz” w Koziegłowach

Kuchnia śląska jest połączeniem tradycji pochodzących z Polski, Czech i Słowacji. Najbradziej tradycyjną potrawą z tego regionu jest żurek z ugotowaną kiełbasą i zabielany mlekiem. Na Śląsku popularne są również potrawy mączne, takie jak kluski śląskie lub kluski żelazne. Aby dobrze poznać tradycje kuchni śląskiej i spróbować różnorodnych dań warto wybrać się na festiwal „Śląskie smaki”.

Swoje atrakcyjne potrawy posiada także region podkarpacki. Będąc tutaj warto spróbować proziaków, zwanych również prosiakami, czyli pieczone na płycie kuchennej placki. Wśród innych produktów regionalnych należy wspomnieć takie, jak hartacze, krężałkii, kugiel, bulwiok, hałuszki, małdrzyk, szabanka, bałabuchy czy krupniak. Najczęściej spróbować ich można w gospodarstwach argoturystycznych, gdzie gospodyni z przyjemnością przyrządzi jeden z miejscowych specjałów.

Bardzo charakterystyczna jest także kuchnia góralska. Wielu turystów nie wyobraża sobie obecności na podhalu bez zjedzenia oscypka lub innego rodzaju owczego sera. W karczmach południowej Polski zjeść można także wiele dań z baraniny czy kwaśnicę przyrządzaną na świńskim ryju.